Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

Támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Paks II beruházást

Kelt: 2017. február 5. (vasárnap) 7:40

Budapest-Paks | Információval, kapcsolatrendszerével kívánja elősegíteni a MKIK Magyar-Orosz Tagozatán belül létrejött Paks szekció azt, hogy a magyar ipar, a helyi vállalkozók minél nagyobb arányban részt vegyenek a Paksi Atomerőmű bővítésében.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) új munkacsoportja február 2-án Budapesten alakult meg mintegy ötven magyar vállalat részvételével. Az alakuló ülésen a szekció ötfős elnökséget választott, a munkacsoportot Tóth Imre, az MKIK Magyar-Orosz Tagozatának tiszteletbeli elnöke vezeti, alelnök lett Petró Tamás, a Projektmenedzsment Szerviz Kft. ügyvezető igazgatója és Rózsa Imre, az MKIK Magyar-Orosz Tagozat elnökségi tagja. A szekció elnökségébe választották Cziczer Jánost, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökét és Schleining Andrejt, a Csongrád megyei Land-Biz Kft. ügyvezetőjét.

A munkacsoportot Tóth Imre (jobbról), az MKIK Magyar-Orosz Tagozatának tiszteletbeli elnöke vezeti Fotó: MTI

Cziczer János azt mondta, egy akciótervet kívánnak kidolgozni, hogy elősegítsék a magyar vállalkozások részvételét a beruházásban. Ennek érdekében először szeretnék felmérni a Paks II beruházás üzleti lehetőségeit. Tervük, hogy felveszik a kapcsolatot az orosz szövetségi kamarával, a Roszatom állami konszernnel. Cziczer János véleménye szerint a kamara a szakemberképzés terén tud szerepet vállalni.
Ennek fontosságáról a szekció vezetője is beszélt. Tóth Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar vállalkozásokat, a hazai munkaerőt fel kell készíteni, mert az atomerőmű építésre szigorú szabályok vonatkoznak. Szerinte jó lenne, ha a magyar szakmunkások lehetőséget kaphatnának arra, hogy az Oroszországban épülő atomerőművekben már most dolgozhassanak, ezáltal munkatapasztalatot szerezhessenek. A munkacsoport vezetője az alakuló ülés után hangsúlyozta, hogy az MKIK támogatja a Paks II beruházás megvalósulását.