Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

Tovább erősödött az Apáti nevű települések barátsága

Kelt: 2017. június 6. (kedd) 11:26

Bátaapáti | A huszadik találkozójukat tartották az Apáti nevű települések június 3-án, szombaton. Hat Apáti és egy horvát delegáció tagjai ünnepeltek együtt a rendezvényen, melynek házigazdája most Bátaapáti volt.

Forrás: Tolnai Népújság / Budavári Kata

A rendezvény, amely első ránézésre egy falunaphoz hasonlít, jóval több annál, hiszen a vendégek és a hazai közönség is olyan ismeretre tesz szert más magyarországi falvak, térségek kultúrájával, gazdaságával kapcsolatban, melynek egyébként nem lehetne birtokában, ha nem lennének ezek az alkalmak. Túl a faluvezetők szakmai megbeszélésén minden település bemutatta hagyományait, értékeit, és a községek történetéről, jelenéről is esett szó. A rendezvényt szombaton délután a sportpályán tartották, a színpadon egymást váltották a polgármesterek, a tánc- és énekcsoportok, az iskolások és az óvodások. Bátaapátin kívül Monostorapáti, Kisbárapáti, Kisapáti, Zalaapáti, Somogyapáti, valamint egy horvát delegáció, Lovász Kistérségi Önkormányzata mutatkozott be. Darabos Józsefné Bátaapáti polgármestere köszöntőjében elmondta, utoljára 2009-ben szervezték ők a találkozót. Örömét fejezte ki, hogy tovább erősíthetik barátságukat, mely megye- és országhatárokon is átível. Amreinné dr. Gál Klaudia, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója szerint üdvözlendők az ilyen értékteremtő együttlétek. Kifejtette: Európa újjáépítését jelentették kezdetben azok a testvértelepülési kapcsolatok, melyek elsősorban a trianoni határokon belül szövődtek, de fontos, hogy többen felismerték: szükség van ilyen kötődésekre az országhatáron belül is, hiszen a más-más régióban lévő városok és községek eltérő kultúrával, gazdasággal és tapasztalatokkal rendelkeznek. Arról is beszélt, hogy a barátsághoz kevés lenne a képviselő-testületek döntése, a működő kapcsolatokat tartalommal, élettel a civilek, a települések lakói töltik meg.

Támogatják egymást a települések
Magyarországon tizenhat olyan település van, amelynek utóneve Apáti. Ezen települések polgármesterei 1998-ban határozták el, hogy megismerik, és amiben tudják, például turisztikai céljaikban, támogatják egymást. Ezért hozták létre az Apáti Nevű Települések Közalapítványát, az ilyen alkalmak pedig, mint a mostani, huszadik találkozó, teret biztosítanak a kuratóriumi üléseknek. Az összes közül hat–nyolc olyan Apáti település van, amelyek igen szoros, baráti kapcsolatot ápolnak egymással.

Képgaléria (Fotók: Mártonfai Dénes):