Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

Háromoldalú megállapodást kötöttek az atomvárosok

Kelt: 2017. június 8. (csütörtök) 12:00

Paks | Tovább építi nemzetközi kapcsolatait a magát Együttműködés városaként meghatározó Paks. Két e témában zajlott találkozó tapasztalatait összegezték sajtótájékoztatójukon a Duna parti település alpolgármesterei.

Forrás: Tolnai Népújság / Vida Tünde

A közelmúltban a bulgáriai Kozlodujba látogatott Paks képviseletében Süli János miniszter, azóta lemondott polgármester, Barnabás István alpolgármester, Bognár Péter, az MVM Atomerőmű Zrt. humánigazgatója és Neiner András, az önkormányzat pályázati referense. A találkozóra Cernavoda küldöttsége is meghívást kapott. A résztvevők háromoldalú megállapodást kötöttek.

A szomszédos országokban fekvő városok Duna-partiak, mindegyikben működik atomerőmű – mutatott rá Barnabás István alpolgármester. Erre alapozva kezdeményezte a partnerség kialakítását Marinella Nikolova, Kozloduj e ciklusban megválasztott polgármestere, aki az év elején Pakson járt. Cél, hogy közvetlen uniós pályázatokon induljanak, amit azért is üdvözöl örömmel Paks, mert 2020-ban a mostani uniós támogatási források elapadnak, pluszforrás bevonására a közvetlen pályázatok biztosíthatnak lehetőséget. Cél, hogy területfejlesztésre, gazdaságra, kultúrára is kiterjesszék a kapcsolatokat.

A közös projektek mellett szeretnék megosztani egymással tapasztalataikat a helyi önkormányzati munka, az infrastruktúrafejlesztés, valamint a városfejlesztés, a szociális munka és a kultúra területén is. Az alpolgármester beszélt arról, hogy a bolgár törvény nem teszi lehetővé olyan helyi adók – építmény-, iparűzési, telekadó – kivetését, amelyek révén az önkormányzatok az ott működő vállalkozásoktól forráshoz jussanak. – Enyhén szólva nem igazán látszik a településen, hogy ott komoly atomerőmű működik. Az erőmű minimális támogatást nyújt – vázolta az alpolgármester. A magyar és az ahhoz hasonló román szisztémát szeretné Marinella Nikolova is átvenni, és az ottani törvényhozást is befolyásolva változtatni a méltatlan helyzeten – összegezte Barnabás István.

Míg Kozloduj Pakstól venne át tapasztalatokat, addig az oroszországi Novovoronyezsből pedig a paksi önkormányzat hozna, annak okán, hogy ott egy Pakson építeni tervezetthez hasonló, új atomerőművi blokkot a közelmúltban adták át, a másik épül. A közelmúltban odalátogató paksi delegációt az ezzel kapcsolatos városfejlesztési lépések érdekelték. Szabó Péter alpolgármester, aki Kovács Sándor és Horváth Zoltán képviselők kíséretében tárgyalt Novovoronyezsben a város- és az atomerőmű vezetőivel, azt mondta, minden kérdésükre választ kaptak, sok érdekes tapasztalattal gazdagodtak. Véleménye szerint Novovoronyezsben professzionálisan oldották meg a városfejlesztési feladatokat mégpedig nem helyi, hanem állami forrásból. Következő lépésként – még idén ősszel – egy vállalkozói fórumot szerveznek, hogy a paksi vállalkozások kapjanak információt közvetlen forrásból – mondta el.

A paksi és a cernovodai küldöttség és a házigazdák Kozlodujban