Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

Húszéves jubileumot ünnepeltek a tizenhetedik TETT-re Kész Napon

Kelt: 2017. június 13. (kedd) 18:00

Bátaapáti-Mórágy | Különleges apropója volt a XVII. TETT-re Kész Napnak: megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepelte a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás. A szakmai tanácskozáson elhangzott, kiemelkedő a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló társadalmi elfogadottsága a térségben. A Gránit-díjat Bakó Józsefné jegyzőnek és Potápi Árpád János országgyűlési képviselőnek ítélték oda.

Forrás: Tolnai Népújság / Hargitai Éva

Kedden immár a tizenhetedik TETT-re Kész Napját tartotta meg a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT). Ez a nap különlegesnek számított a sorban, hiszen húszéves jubileumot is ünnepeltek – ahogyan azt Darabos Józsefné, Bátaapáti polgármestere, a társulás elnöke is kiemelte az alkalomból szervezett sajtótájékoztatón. Hét település részvételével 1997-ben alakult meg a szervezet, amelynek elsődleges feladata a bátaapáti radioaktívhulladék-tároló működésének társadalmi felügyelete és a lakosság tájékoztatása. Tavaly Ófalu csatlakozásával bővült a létszám. Mi sem bizonyítja jobban munkájuk eredményességét, mint az, hogy a tároló működése az egész térségben nagy társadalmi elfogadottságnak örvendhet, ami kiváló környezet a zökkenő- és problémamentes munkavégzéshez.

Honti Gabriella (balról), dr. Kereki Ferenc, Darabos Józsefné és Glöckner Henrik a sajtótájékoztatón (Fotók: Mártonfai Dénes)

Dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.) ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, ez az a nap, amikor a lakosságot közvetlenebb formában tudják tájékoztatni a munkájukról, az elvégzett feladatokról, a terveikről. Kiemelkedő esemény volt idén, hogy az egyes kamrában, májusban elhelyezték az utolsó vasbeton konténert. A munka 2018-ban, a második kamrában már új, még hatékonyabb tárolási koncepció szerint zajlik majd.
Glöckner Henrik, Mórágy polgármestere kiemelte, annak idején Bátaapáti és Mórágy volt a zászlóvivője az ügynek, hogy vállalják ezt a sokak által kritizált feladatot, amelynek ellátása egyrészt nemzeti érdek, másrészt a települések javát is szolgálja, és amely remek példája lett a sikeres együttműködésnek, amelynek alapja az őszinte, nyitott és korrekt kapcsolat.
A sajtótájékoztatót követően a 17. TETT-re Kész Nap eseményei párhuzamosan, két helyszínen zajlottak. A bátaapáti szakmai tanácskozáson elsőként Darabos Józsefné, majd Glöckner Henrik mondott köszöntőt. Ezt követően dr. Kereki Ferenc és dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott is megosztotta gondolatait a résztvevőkkel. Vizin Balázs, a TETT kommunikációs munkatársa Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselőjének köszöntőjét tolmácsolta. Ezt követték a több területet is érintő előadások, majd a Gránit-díj átadása. Ezzel az elismeréssel fejezi ki minden évben a köszönetét a társulás azoknak, akik kiemelkedő tevékenységükkel, szerepvállalásukkal hozzájárulnak a sikeres működéséhez. Idén Bakó Józsefné, a Bátaapáti Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője vehette át az elismerést. A díjat odaítélték Potápi Árpád Jánosnak is példaértékű munkájáért, ám ő – parlamenti elfoglaltságára való tekintettel – egy későbbi alkalommal veszi át az elismerést.
Mórágyon mindeközben a jövő generációja számára tartottak programot, ott ugyanis a tagtelepülések iskolásai – harminckét gyermek négyfős csapatokban – játékos vetélkedő formájában tájékozódtak egymás településeiről, illetve mutatták be a sajátjuk értékeit.

A francia Patrice Torres, az ANDA igazgatója is tartott előadást

Öt szakmai előadást hallgattak meg
A francia radioaktívhulladék-tárolók működését ismerhette meg a hallgatóság az ANDA igazgatója, Patrice Torres jóvoltából. Bertalan Csaba, az NRHT fióktelep-vezetője az I-K1 kamra történetét foglalta össze, míg Honti Gabriella, az RHK Kft. kommunikációs osztályvezetője kommunikációs tapasztalataikról számolt be. A Lakossági Ellenőrző Csoport képviseletében annak vezetője, Kardos Zsuzsanna értékelte az elmúlt időszakot, hangsúlyozva, hogy méréseik során mindent rendben találtak. Végül, de nem utolsósorban a tagtelepülések által a társulás révén kapott támogatás felhasználásával elért szép eredményeket Darabos Józsefné gyűjtötte csokorba.

Bakó Józsefné jegyző vehette át idén az egyik Gránit-díjat

Bakó Józsefné vehette át a Gránit-díjat
Bakó Józsefné 1986-ban kezdett el a közigazgatás területén dolgozni. Bátaszéken anyakönyvvezetőként, gyámügyi előadóként, a hatósági iroda, majd a város gyámhivatalának vezetőjeként tevékenykedett. Kiemelkedő munkája elismeréseként 1996-ban átvehette a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét. Időközben igazgatásszervező diplomát szerzett, és a közigazgatási szakvizsgát is letette. Mórágy-Bátaapáti körjegyzője 2003-ban lett, 2013. januárjától pedig a Bátaapáti Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője. Feladatait lelkiismeretesen és eredményesen látja el. A TETT székhelytelepülésének jegyzőjeként hatalmas feladat hárul rá, amit pontosan, fáradtságot nem ismerve végez.

Képgaléria: