Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

A cél a helybéliek bekapcsolása a paksi fejlesztésbe

Kelt: 2017. augusztus 6. (vasárnap) 17:10

Paks | Élhető, vonzó, tiszta település lesz Paks, s ugyanilyen a várost övező térség az atomerőmű új blokkjainak építéséhez kapcsolódó fejlesztések nyomán – mondta Becskeházi Attila, aki államtitkárként felel a beruházáshoz kapcsolódó lokalizációért, innovációért és térségfejlesztésért.

Forrás: TN / Vida Tünde

Közel tíz éve tanácsadó Becskeházi Attila a paksi atomerőműnél, s működik most közre a bővítéssel kapcsolatos feladatok elvégzésében. Államtitkárrá történő kinevezése előtt a Budapesti Műszaki Egyetemen az innovációt, a tudásvagyon hasznosítását vezette. Az innovációnak nagy szerepet szánnak abban a munkában is, amely az atomerőmű két blokkjának építéséhez kapcsolódik. Az úgynevezett kerítésen kívüli feladatok nagy szelete – ahogy az államtitkár mondja – a lokalizáció. Ez a helyi vállalkozások és munkavállalók felkészítését jelenti annak érdekében, hogy részt vehessenek a projektben, teljesüljön a kitűzött negyven százalékos részarány. Nemcsak a konkrét erőműberuházásnál kell szerephez jutniuk, hanem a kapcsolódó logisztikai feladatok – lakhatás, ellátás, szórakoztatás, szolgáltatások – során is, húzta alá az államtitkár. Azt mondta, már az idén ősszel elkezdődik a kamarák, egyéb vállalkozói képviselet bevonásával a felkészítés. – Pakson az ipari parkban működik az államtitkárságnak egy csoportja dr. Sztruhár Sándor vezetésével, akár nála is lehet jelentkezni – fogalmazott Becskeházi Attila.

Becskeházi Attila államtitkár (A szerző felvétele)

Fontos feladat lesz a képzés, hiszen sok száz mérnökre, középfokú képzettségű szakemberre lesz szükség a majdani üzemeltetéshez. – Az orosz partner már most igényelne évente 25–30 olyan mérnököt, akiket saját létesítményeiben gyakornokként foglalkoztatna, s akik már részt tudnának venni ennek a beruházásnak az előkészítésében – jegyezte meg az államtitkár. Arra is kitért, hogy a nyelvi problémákat is át kell hidalni, mégpedig nemcsak a várt 3500 orosz dolgozó, hanem más nációk esetében is.
– Most úgy látjuk, hogy a legsürgetőbb a közlekedésinfrastruktúra fejlesztése, hiszen nagy mennyiségű anyag fog ki- és beáramlani. A meglévő közlekedésinfrastruktúrát át kell alakítani – mutatott rá. Elmondta, hogy a beruházás kezdetéig, azaz a következő két évben, be kell fejeződnie a Paksot Németkérrel, Nagydoroggal és – Madocsán, Bölcskén át – Dunaföldvárral összekötő út felújításának. A program része a Kalocsa és Gerjen közötti híd, illetve azok a Bács-Kiskun megyei utak, amelyek a közvetlenül a Duna mentén fekvő településeket kötik össze.
– Azt hiszem, pontosan fogalmazok, ha azt mondom, hogy ez lesz az évszázad magyar beruházása. Azt szeretnénk, hogy Pakson és annak környezetében, ahol a beruházás terheit elviselik, a fejlesztés az életminőséget javítsa, a versenyképességet növelje. Minél több helyi, környékbeli kapcsolódjon be a fejlesztésbe, ami nem közvetlenül az atomerőmű megépítéséről szól, hiszen ki kell elégíteni az ideérkezők igényeit is. Becskeházi Attila szerint néhány év múlva élhető, virágzó, vonzó, tiszta és zöld lesz Paks és térsége.

Sok jól összeállított előkészítő anyagból válogathatnak
Becskeházi Attila arról is tájékoztatott, hogy szeretnének minél több Paks várost és a térséget érintő innovatív projektet is végrehajtani a program keretében. Ilyen például az elektromos közlekedés működtetése, a megújuló források bevonása a lakóépületek, ipari létesítmények ellátásába. Az államtitkár azt mondta, nagyon sok jó előkészítő anyag született az elmúlt közel tíz évben az erőmű fejlesztése kapcsán, ezeket most összegzik, frissítik, kiegészítik. Ez alapján készül el az ütemterv és a finanszírozási terv is, áll össze az atomerőmű körzetében fekvő 41 települést érintő térségfejlesztési terv. Az államtitkár azt mondta, a kerítésen kívüli feladatokhoz is biztosít a kormányzat forrást, illetve rendelkezésre állnak még európai uniós támogatások is. Mint hozzátette, ezeket most egyeztetik az irányító hatóságokkal.