Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

Offroad modellautók motorzaja vonzotta az érdeklődőket Cikóra

Kelt: 2017. augusztus 7. (hétfő) 11:01

Cikó | Modellautók rótták a köröket nemrégiben az OMG Hungary Cikó határában kialakított versenypályáján. A IX. Tarbiring Kupa az első verseny volt a terepen.

Forrás: TN / Hanol Erzsébet

Felavatták az Open Modeling Group (OMG) Hungary cikói pályáját, amelyet 1:5 méretarányú offroad modellautók számára építettek. Az első verseny, amelynek a terep helyszínt adott, a IX. Trabiring Kupa volt július 29-én, szombaton. Póra György, az OMG Hungary egyik alapító tagja elmondta, hogy a versenyre tizenöten neveztek. Szekszárdról, Bonyhádról, Zalaegerszegről, Budapestről, Mórról, Kecskemétről és Bajáról érkeztek az OMG Hungary csapatához hasonló baráti társaságok és egyesületek tagjai.

A szabadedzést és az időmérőt követően a döntőben 4×30 perces futamokon mérték össze tudásukat a modellautók és tulajdonosaik. A cikk végén képgaléria (Fotók: Mártonfai Dénes)

A rádiótávirányítású, 4–7 lóerős, robbanómotoros, mintegy tizenkét kilogramm súlyú és 100 kilométer/órás végsebességre képes kisautók reggeltől rótták a köröket a 250 méter hosszú, hat kanyarral variált pályán. Miként a profi autóversenyeken, itt is szabadedzéssel kezdődött a program, hogy azok is megismerhessék a terepet, akik még nem tették ott próbára az autóikat. Ezt követően rendezték az időmérő futamokat, ami alapján kialakult a rajtsorrend. A döntő 4×30 perces futamokból tevődött össze, de csak a legjobb három időeredményt vették figyelembe, és az ezekre adott pontok alapján állt össze a végeredmény. Az időeredményeket századmásodpercre pontosan rögzítették. Az élen Czehmeister Ferenc végzett, a dobogó második fokára Fehér Miklós, a harmadikra Zsömle Péter állhatott fel. Őket Póra György, Üveges Bence, Csendity Gábor, Szűcs László, Kerényi Tamás, Radics Dávid, Csősz Lajos, Brettschneider Zoltán, Radics István, Sánta László és Csötönyi Gábor követte. A versenyt az OMG Hungary és a Trabiring Modellező Egyesület közösen szervezte.
Póra György hozzátette: remélik, hogy a résztvevők hírét viszik a jól sikerült rendezvénynek, és a következő alkalommal még több indulót regisztrálhatnak. A pálya minden szabványnak megfelel, így akár nemzetközi versenyek helyszíne is lehet a jövőben. A csöves pályakijelölő módszer alkalmazása pedig lehetővé teszi a nyomvonal megváltoztatását.
Póra György kiemelte, hogy a cikói falunaphoz igazították a verseny időpontját, így ők is hozzájárultak az aznapi látnivalókhoz. A település önkormányzata ugyanis kezdetektől fogva támogatta a pálya ötletét, és támogatta annak megvalósítását. A verseny ideje alatt érkeztek is nézők, de az edzéseken is rendszeresen megjelennek érdeklődő falubeleik – főleg gyerekek –, akik ámulattal nézik a kisautók manőverezéseit. A modellező arról is beszélt, hogy a rendszerváltás előtt nagyon népszerű volt hazánkban ez a sportág, és a visszaesést követően most ismét egyre többen űzik. Igaz, nagyon sok pénzt lehet költeni a járgányokra. A legolcsóbb 100 ezer forint, a felső határ pedig a csillagos ég. Az autók egyben is megvásárolhatók, illetve darabokból is megépíthetők.

Képgaléria: