Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

A „Csak egy nyári eső” című musicalt hozták az Atomkölykök

Kelt: 2017. augusztus 16. (szerda) 13:01

Paks | Negyedszer vendégeskedett Pakson, és negyedszer is sikert aratott a Roszatom állami konszern nemzetközi gyermekművészeti projektje, a Nucklear Kids.

Forrás: TN / Vida Tünde

A társulat idén is egy musicalt hozott. A „Csak egy nyári eső” egy fiatalemberről szól, akit szülei jogi pályára szánnak, ám ő ahelyett, hogy Londonba menne tanulni, otthon marad, és a táncot választja. Ahogy a musicalekben szokásos, nem marad ki a szerelmi szál sem.
Az előadást orosz és angol nyelven adták elő a gyerekek, köztük magyar szereplők. A két éve Pakson élő 11 éves Krickij Lászlónak nem voltak nyelvi problémái, édesanyja orosz, ő Ukrajnában született. A Nuckidsben nagyon jól érezte magát, három hétig Szentpétervár mellett, Rjepinóban táboroztak és készültek az előadásra, majd több helyen bemutatták. Köztük egy úgynevezett zárt városban, Szárovban is, ami Lacinak kifejezetten tetszett. Azt is elmondta, hogy magyar, orosz és török barátokra is lelt. Idén huszonegy orosz városból és 13 országból voltak résztvevők: az Amerikai Egyesült Államokból, Bangladesből, Fehéroroszországból, Csehországból, Hollandiából, Horvátországból, Indiából, Kazahsztánból, Kínából, Litvániából, Magyarországról és Törökországból.
A Csak egy nyári esőt bemutatták Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Szárovban, a két magyar állomás, Paks és Kalocsa után visszatérnek Oroszországba, és augusztus 17-én és 18-án Moszkvában, a Helikon Operában lépnek színpadra az Atomkölykök.
A Nuclear Kids projekt története 2009-re nyúlik vissza. Ekkor gyűltek össze először a fiatalok Bulgáriából, Oroszországból és Ukrajnából, és mutatták be a projekt első zenés darabját Nuclear Kids címmel. A projekt névadó előadását évente továbbiak követték. A paksi közönség immár negyedszerre tapsolhatott az Atomkölyköknek.
Anna Trapeznyikova projektvezető elmondta, a 2009-ben indított program célja az volt, hogy segítse az orosz atomenergetikai konszernhez tartozó zárt városokban élő tehetséges diákok művészeti fejlődését, az atomipari ágazatban dolgozók gyermekei közötti barátságot, népszerűsítse az atomenergiát a fiatalok körében. Idén a legelzártabb városba, az atomenergia bölcsőjének tekinthető Szárovba is eljutottak az Atomkölykök, és bemutatták a musicalt.

A musicalt profi színházi szakemberek segítségével vitték színpadra (A szerző felvétele)