Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

A bátaapáti falunap erősítette a közösséget (videó + képek)

Kelt: 2017. augusztus 23. (szerda) 18:29

Bátaapáti | Idén is színes szórakoztató és kulturális programok sorával, köztük sztárvendégként Kovács Kati fellépésével várta a helybelieket a falu legnagyobb, közösségépítő és -erősítő rendezvényére a bátaapáti önkormányzat. Cikkünk végén megtekinthetik az eseményről készített képgalériát és a kisfilmet is.

Forrás: Tolnai Népújság / Hargitai Éva

A helyi közösségben rejlő összefogást méltatta Darabos Józsefné polgármester megnyitóbeszédében az augusztus 19-ei, szombati Bátaapáti Falunapon, amely a település legnagyobb – általában augusztus 20-a táján megtartott – rendezvénye. Hozzátette, ez nélkülözhetetlen az élethez, a fejlődéshez, erre alapozva tudnak sikeresek lenni. Ugyanakkor nem elhanyagolható a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) révén kapott támogatás sem a község gyarapodása szempontjából.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője is megtisztelte jelenlétével a jeles napot, és köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy Bátaapáti azon települések közé tartozik, amelyeken a célok valósággá válnak. Mindig örömmel veszi, hogy akárhányszor csak a községbe látogat, előrelépést tapasztal. Hangsúlyozta, ebben a kormány eddig is támogatta az önkormányzatot, és a továbbiakban sem lesz ez másként.

Augusztus 20-hoz kapcsolódóan természetesen nem maradhatott el a kenyérszentelés és a megszentelt cipók felszelése, szétosztása. A vendégeknek ugyanakkor a „folyékony kenyérből” is kijutott, miután megnyitották a sörcsapot, és jegyre lehetett fogyasztani a nedűből.

A színes kulturális és szórakoztató műsorok sorában fellépett a helyi Aranyfácán Néptánc Egyesület, a Pecze Jazz Kvartett, valamint a Bátaszéki Mazsorett csoport. A rendezvény ideje alatt kürtőskalács, fagyi, jégkása, kirakodóvásár, ingyenes arcfestés, csillámtetoválás, kézművesasztal, légvár, trambulin és körhinta is várta a vendégeket.

A település a résztvevőket vacsorával is megvendégelte. Már estébe hajlott, amikor elérkezett a várva várt sztárvendég fellépése. Nem kisebb név vonzotta a színpad elé a helybelieket és a környező településekről – például Mórágyról, Cikóról – érkezőket, mint Kovács Kati. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművésszel együtt énekelhette jól ismert slágereit a publikum, talán régi szép emlékeket is újraélve.

Ez pedig remek alapozás volt a bálhoz, ami minden falunap elmaradhatatlan része. A hajnali kettőig tartó mulatsághoz Simon Gábor szolgáltatta a talpalávalót. Este tíz órai kezdettel pedig a bálozók és a már otthonukba tért falubeliek is megnézhették, ahogyan a tűzijáték lövedékei színes fényekbe borítják az eget.

A szervezők értékelése szerint remekül sikerült a program, az önkormányzat elképzelései nagy részben találkoztak az igényekkel. Ez azért is fontos, mert a rendezvény célja a közösségszervezés, az összefogás erősítése, amelynek – mint az a fentebbiekből is kiderül – nagy szerepe van a falu sikereiben. Mindez nem valósulhatott volna meg a TETT és egyéb szponzorok támogatása nélkül.

A falunapról készített kisfilmet az alábbi ablakban tekinthetik meg:

Képgaléria (Fotók: Makovics Kornél):