Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

Együtt ünnepelt a közösség a mőcsényi falunapon (videóval)

Kelt: 2017. augusztus 25. (péntek) 12:04

Mőcsény | Idén is augusztus huszadika alkalmából tartották meg a mőcsényi falunapot 19-én, szombaton, s ezúttal is maradéktalanul megfeleltek a kihívásnak az ünnepség szervezői. Krachun Elemér polgármester köszöntőjében arra is kitért, hogy Mőcsény továbbra is nyugalmas élhetőséget képes biztosítani lakóinak. (Videó a cikk végén.)

Forrás: Tolnai Népújság / Szeri Árpád

„Szokták mondani, hogy ünnepelni ugyan bármikor lehet, mert ha keresünk, találunk rá alkalmat; ám ünnepelni valójában akkor érdemes, amikor teljesítmény van mögötte – kezdte ünnepi beszédét az augusztus 19-én tartott mőcsényi falunapon Krachun Elemér. – Nem a polgármester kötelező optimizmusa szól belőlem, hanem a külső szemlélők véleménye, amikor kijelentem, hogy van okunk a büszkeségre. Mőcsény a megye egyik szép, rendezett települése, olyan helyszín, mely nemcsak élhetőséget, de nyugalmas élhetőséget biztosít lakóinak. Természetesen még nem dőlhetünk hátra teljes megelégedéssel a karosszékben, ez az idilli állapot vélhetően soha nem is fog bekövetkezni, hiszen a fejlődésben, a falu javára való munkálkodásban megállni nem szabad, nem is lehet” – tette hozzá a község vezetője.

Krachun Elemér, Mőcsény polgármestere mondott ünnepi beszédet (A szerző felvétele)

„Augusztus 20-a esetében egy olyan ünnepről beszélünk, mely a legrégebbi a magyarság történetében – hívta fel a figyelmet a mőcsényi falunapon tartott beszédében Potápi Árpád János. – Régebbi, mint a kereszténység, hiszen az új kenyér ünnepe, a termékenységi kultusz már a pogány hitvilágban is ott lehetett” – húzta alá a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

A vendéglátó település vezetőjével együtt összesen öt hivatalban lévő polgármester adott egymásnak találkozót a falunapon. Bonyhádról Filóné Ferencz Ibolya, Cikóról Haures Csaba, Kismányokról pedig Simon László tekintette meg a programok egy részét. A megyehatáron túlról, Baranyából is érkezett polgármester: Tillmann Péter Feked üdvözletét hozta.

László Péter és Váncsa Tibor megszegte az új kenyeret, szeleteit gyermekek kínálták a közönségnek

A program folytatásában Barcsik Zoltán evangélikus lelkész és Kürtösi Krisztián római katolikus plébános megszentelte, illetve megáldotta az új kenyeret, amit azután László Péter és Váncsa Tibor képviselő szegett meg. Aztán színpadra léptek a művészeti bemutatók főszereplői. A látványos botforgatással menetelő bátaszéki mazsorettek már korábban megnyitották a sort. A Sebestyén Vince vezette Izményi Székely Hagyományőrző Együttes széki négyest, majd bukovinai táncokat adott elő, a Fekeder Klumpenjäger – művészeti vezető: Heil Helmut – pedig véméndi mulatozással és a szuloki táncokkal aratott sikert.

A művelődési ház melletti téren – ahol az összes rendezvény zajlott – sült a pecsenyének való, a kolbász, illetve főtt a fűszeres pörkölt, mondanunk sem kell, étvágygerjesztő illattal betöltve a teret. A helybeliek példamutató fegyelmezettséggel álltak sorba és vették át jegy ellenében az ételt. A felnőttek három pohár sört is fogyaszthattak ugyancsak ingyenesen, az üdítőért pedig senkinek sem kellett fizetnie: aki megszomjazott, kért és kapott. A söröshordót külön programpontként Takács-Édes Szilvia képviselő csapolta meg, majd töltögette a poharakat.

A söröshordót Takács-Édes Szilvia képviselő asszony csapolta meg

Este Homonyik Sándor és együttese adott koncertet. A közönség a slágerek hallatán nemcsak tapsolt, hanem együtt is énekelt a sztárvendéggel.