Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

OAH: 2017-ben biztonságos volt a létesítmények működése

Kelt: 2018. január 12. (péntek) 10:00

Bátaapáti-Budapest-Paks | A Paksi Atomerőmű 4. blokkja épületének süllyedését – ahogy minden más építményét is – elsősorban a talaj összenyomódása és a talajvíz mozgása okozza. Ez egy ismert jelenség, egyidős az építkezéssel, s mint ilyen jól bejáratott megoldások is vannak a kezelésére – fogalmazott Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes az Országos Atomenergia Hivatal sajtótájékoztatóján.

Forrás: TEOL.hu / Vida Tünde

Hullán Szabolcs elmondta, hogy miután nem egy családi házról van szó, ezért tartják fontosnak előírni, hogy folyamatos legyen a monitoring. A mérési eredmények és számítások azonban azt mutatják, hogy a teljes üzemidő végéig különösebb intézkedés nélkül fenntartható a blokk szigorú elvárásokat kielégítő biztonsága. – A 4. blokk az összes követelményt teljesíti és az atomerőmű erre bizonyítékkal szolgált. Az előírt határértékek pedig arra szolgálnak, hogy jó előre támpontot biztosítsanak arra az esetre, ha mégis szükség lenne beavatkozásra – részletezte a főigazgató-helyettes. Hullán Szabolcs szavai szerint a másik három blokk esetében azért nem került be ez a téma az engedélyezési dokumentációba, mert ez a blokk van legközelebb a Dunához, ami befolyásolja a talajvíz mozgását, illetve természetesen különös figyelemmel kell eljárni az új blokkok építése során.

Vincze Árpád főosztályvezető, Hullán Szabolcs és Fichtinger Gyula az OAH csütörtöki sajtótájékoztatóján

A nukleáris hatóság hagyományos évértékelőjén természetesen téma volt az ehhez fűződő engedélyezés is. Fichtinger Gyula főigazgató emlékeztetett rá, hogy tavaly a telephelyengedélyt kiadták, idén várható a létesítési, valamint a fizikai védelmi tervre vonatkozó engedélykérelem benyújtása. A főigazgató azt mondta, 2017-ben zökkenőmentes és biztonságos volt a hazai nukleáris létesítmények működése. Az év során 32 esemény történt, de egyik sem érte el a nukleáris eseményskála 1-es szintjét, azaz biztonságot veszélyeztető hatása nem volt. A nukleáris létesítmények, köztük a paksi atomerőmű, a szintén Pakson lévő Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója és a bátaapáti hulladéktároló zökkenőmentesen, biztonságosan üzemeltek – foglalta össze Fichtinger Gyula.

Mint elhangzott, idén a hatóság átesik egy Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által szervezett utóvizsgálaton, és 2018-ban zárul a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója, valamint a Paksi Atomerőmű időszakos biztonsági felülvizsgálata is.

Jelentős média érdeklődés kísérte az eseményt (A szerző felvételei)