Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

Összekapcsolták a reformációt az atomenergia hasznosításával

Kelt: 2018. január 23. (kedd) 10:57

Mórágy-TETT | A reformáció és az atomenergia volt a témája január 20-án, szombaton Mórágyon a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás települései képviselőinek jelenlétében lebonyolított programnak. Az eseményről szóló tudósítás végén megtekinthetik a TETT munkatársai által készített videót is.

Forrás: Tolnai Népújság / Hargitai Éva

– Környezetvédelemmel, kommunikációval és műszaki értelemben vett kultúrával is foglalkozik vállalatunk –  mondta dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője szombaton a mórágyi Művelődési Házban. Előadásában nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy hallgatóságával érzékeltesse: a radioaktív hulladékok, különösen a nagy aktivitású, illetve hosszú felezési idejű hulladékok elhelyezése igen hosszútávú gondolkodást igényel. Többek között azt is elmondta, hogy hazánkban az ilyen jellegű  anyagokat jelenleg átmenetileg az atomerőmű közelében, a KKÁT-ban helyezik el, de keresik a helyet egy végleges tároló kialakítására. A Nyugat-Mecsekben van egy ígéretes agyagkő réteg, amelynél kutatásokat végeznek. A feltétel sok, többek között a kőzetnek régóta változatlannak, tehát stabilnak kell lennie, és rossz vízáteresztő képességgel kell rendelkeznie. A vizsgálatok eddig ígéretes eredményeket hoztak.

Dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezetője tart előadást Mórágyon (A szerző felvételei)

A szakember minderről az Egressus – reformáció 1517 – atomerőmű 2017 elnevezésű cselekvési program Mórágyon, a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás tagtelepülésén megtartott rendezvényen beszélt. A reformációs 500. évfordulóján született projekt keretében, az emlékévben a szálkai művésztelepről 500 fiatal tájékozódott a Paksi Atomerőmű, valamint az RHK Kft. környezetvédelmi stratégiájáról. Az 500 napra tervezett kezdeményezés idén folytatódik, 50 fős turnusokban 25 ezer személy vehet részt tájékoztatókon.

Mórágyon az egyházi ökumenikus imahét és magyar kultúra napja alkalmából tartották meg a rendezvényt. Először ökumenikus istentiszteleten vettek részt az érdeklődők, a társulás tagtelepüléseinek képviselői a református templomban, majd előadásokat hallgattak meg a Művelődési Házban. Darabos Józsefné, a TETT elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Decsi-Kiss János a szálkai művésztelep vezetője beszélt. Dr. Hafenscher Károly, a reformáció emlékbizottság miniszteri biztosa a múlt év programjairól tartott tájékoztatót.

Dr. Hafenscher Károly, a reformáció emlékbizottság miniszteri biztosa a programokról tájékoztatott

 

Kovács Pál, Süli János Paks II. fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter kabinetvezetője a reformáció, a vallás és az atomenergia közötti párhuzamot a hitben vonta meg. Mint mondta, ha nem hinnének benne, hogy az a technológia, amelyet alkalmaznak a javunkra válik, akkor nem tudnák azt olyan magas, nemzetközileg is elismert színvonalon alkalmazni, mint ahogyan teszik. Hangsúlyozta, amikor a magyar kormány és parlament 2011-ben elfogadta az energiastratégiát, ezzel a jövőnket az évszázad végéig meghatározta, azt szakmai meggyőződéssel és hittel tette. Adonyi Gábor a programhoz kapcsolóan kifejlesztett applikációról tájékoztatta a hallgatóságot, végül Glöckner Henrik, a rendezvénynek helyet adó település polgármestere köszönte meg az előadók és a vendégek részvételét.

Kovács Pál kabinetvezető a reformáció, a vallás és az atomenergia közötti párhuzamot a hitben vonta meg

Az eseményről készített kisfilmet az alábbi ablakban tekintheti meg: