Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

Elégették a kiszebábot, várják a tavaszt az ovisok (képgalériával)

Kelt: 2018. február 24. (szombat) 10:55

Bátaszék | Máglyán végezte az a rendkívüli rondaságáról ismert, kiszebábként emlegetett nőalak, akit a téli időjárás és minden baj okozójának kiáltottak ki Bátaszéken.

Forrás: Teol.hu / Mauthner Ilona

Idén először az óvoda udvarán raktak tüzet, és égették el a csúfságot az óvodások hathatós segítségével. A gyerekek többek között a „Kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj ki, kisze, haj!” rigmust hajtogatva, egymás kezét fogva járták körbe a tűzrakást.

Mindehhez a Csurgó zenekar szolgáltatott zenei kíséretet. Sőt, zajkeltőeszközök, például kereplő és csörgő bevetéséről is gondoskodtak. A babona szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól, betegségtől, de leginkább az idei hosszú téltől. A tűzbe bárki bedobhatta az úgynevezett „gondűző céduláját”. Az ovisok egy-egy saját kis kiszét is tűzre hajítottak, majd a hamvaknál versikékkel köszöntötték az új évszakot.

Simon Csabáné, a bátaszéki óvoda vezetője elmondta, nagy hangsúlyt fektetnek az intézményben a hagyományőrzésre, ennek része, hogy minden évben, a farsang végén kiszebábot égetnek. A rondaság természetes, és egyúttal könnyen égő alapanyagokból, ez esetben jórészt szalmából készült, a gyerekek közreműködésével. Az előnytelen küllem a kiszék sajátossága, de előnye is, mert így a kicsik nem sajnálják.

Képgaléria (Fotók: Mártonfai Dénes):