Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

Újjávarázsolt bútorok, használt alapanyagok díjazása (képgaléria)

Kelt: 2018. március 6. (kedd) 10:50

Paks | Értékmentés, a hulladékmennyiség csökkentése, a környezet védelme a célja a Paksi Atomerőmű által meghirdetett Alkotó Energia pályázatnak. A beérkezett kétezernél több alkotás közül 215-ötöt díjaztak a március 3-ai eredményhirdetésen.

Forrás: Tolnai Népújság / Vida Tünde

Másodszor hirdetett Alkotó Energia pályázatot a Paksi Atomerőmű a DIY (Do It Yourself), azaz Csináld magad mozgalom követői számára. Több kategóriában és korosztályban díjazták az alkotókat, akik újrahasznosított, újraálmodott bútorokkal, lakberendezési tárgyakkal nevezhetnek. Az idén 2313 pályamunka érkezett. Ezek ötletesen mutatnak példát, miként lehet megőrizni alkotómunkával, környezettudatosan a meglévő értékeket. Így születhet gumiabroncsból szobor, nejlonszatyorból horgolt táska, traktoralkatrészből íróasztal. A beérkezett pályamunkák közül 215-öt díjaztak a szombati ünnepélyes díjátadón, amelynek keretében atomerőmű látogatásra is lehetőség nyílt.

A hazai DIY éllovasaiból álló héttagú zsűri végezte az értékelést, hét különféle ízlést, vizuális kultúrát képviselve. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs főszakértője, Iványi Krisztina a projekt megálmodója beszélt arról, hogy az Alkotó Energia pályázat mostanra széles körű programmá fejlődött. Közel tizenhatezres követő tábora igazi közösséggé formálódott. A DIY-alkotói csapat tagjai kapcsolatban vannak egymással, folyamatosan inspirálják egymást, tanulnak egymástól. Ebben a közösségben egymást segítik az alkotók, tudásuk komoly értéket képvisel. Azt is hangsúlyozta, hogy programjuk mindenki számára azt üzeni, hogy egy átlagos, hétköznapi laikus ember olyan csodás dolgokat hozhat létre, amit soha nem gondolta volna.

Dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a program közösségépítő erejét, az értékteremtés és gondolatformálás terén elért eredményeit méltatta mondván, hogy mindezen túl ebben a közösségben megismerteti az atomerőművet és annak a filozófiáját. Az ország villamosenergia-termelésének felét a levegő szennyezése nélkül biztosító Paksi Atomerőmű 2016-ban hívta életre az Alkotó Energia Programot, amelynek célja, hogy elősegítse és népszerűsítse a meglévő értékek megőrzését, vele együtt a környezettudatosságot, illetve csökkentése a potenciális hulladék mennyiségét. Az Alkotó Energia pályázat lehetőséget kíván teremteni arra, hogy minél többek számára megismerhetővé és elérhetővé váljanak a saját kezű – Csináld magad!, DIY – alkotáshoz szükséges ismeretek.  A használt vagy kidobásra ítélt bútorok és anyagok felújítását és újrahasznosítását célul tűző kezdeményezéssel az atomerőmű arra szeretne ösztönözni, hogy minél többen csatlakozzanak az értékteremtő, értékőrző alkotók közösségéhez.

A DIY mozgalom hazai szaktekintélyeiből álló zsűri négy kategóriába sorolva minősítette a pályamunkákat, ezek a bútorfelújítás, bútorfestés, bútorátalakítás, a Bútor- és használati tárgy-készítés, funkcióváltás, a Hulladék és maradék anyagok újrahasznosításával készült lakberendezési használati tárgyak és gyermekjátékok készítése illetve DIY dekorációk és ajándéktárgyak kategóriája.

A 2017-es Alkotó Energia pályázatra húsz százalékkal több alkotást neveztek, mint tavaly. Az ország minden pontjáról érkeztek pályaművek, köztük néhány paksi, Tolna megyei is. Két junior kategóriás nevező Strasszer Adrienn és Borsi Jusztina mellett Vaszkó Zsolt és Ferenczi Gergely került a díjazottak közé a megyéből. Kategóriánként általában három-három első, második és harmadik díjat osztott ki a zsűri, számos különdíj talált gazdára a DIY-hoz használható anyagok forgalmazói és a Paksi Atomerőmű jóvoltából, de ezzel még nincs vége a nyereményesőnek. Március 1-14. között a közönség is véleményt mondhat a beküldött alkotásokról. A szervezők a tavalyi évhez hasonlóan most is lehetőséget biztosítanak, hogy bárki voksoljon a számára tetsző pályaműre. Korcsoportonként és kategóriánként egy-egy győztest, azaz összesen 8 nyertes alkotást hirdetnek. A közönségszavazás eredményhirdetésére március 16-án kerül sor.

Képgaléria (Sajtó Trinity, illetve a szerző felvételei):