Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

Lakást újítanak fel, színpadot építenek Mórágyon

Kelt: 2018. március 8. (csütörtök) 19:39

Mórágy | Értékelték a 2017-es évet és meghatározták az idei feladatokat a képviselő-testület tagjai legutóbbi ülésükön. Glöckner Henrik polgármester elmondta, az idei költségvetés nagyságrendileg nem változik a korábbiakhoz képest. Ennek megfelelően próbálták meg felállítani az elvégzendő feladatok fontossági sorrendjét, ami még változhat az év folyamán, ha új helyzetek adódnak, új pályázati lehetőségek nyílnak meg.

Forrás: Tolnai Népújság / Hargitai Éva

Az egyik legfontosabb feladat Mórágyon a két önkormányzati bérlakás felújítása, amelyből idén várhatóan csak az egyik, az Alkotmány utcai ingatlan rekonstrukciójára lesz fedezetük. A teljes körű helyreállítást követően elsősorban pedagógusoknak szeretnék majd felajánlani a bérleményt szolgálati lakásként, és ha erre nem lesz igény, megnyitják a lehetőséget más pályázók előtt. A másik fontos feladat a szabadtéri színpad megépítése az egykori kőbányánál, amelyhez már megkapták az elsőfokú építési engedélyt. Szeretnék, ha még idén megvalósulhatna ez a beruházás, amelynek költségeit részben önerőből, részben pedig LEADER pályázati forrásból fedeznék.

Glöckner Henrik reméli, hogy még idén elkészül a szabadtéri színpad (Fotó: Hargitai Éva/ Archív)

Idén sor kerülhet az Alsónánai utca, vagy ahogyan a helybeliek ismerik, Kisköz rendbetételére. Bár a tavaly e célra beadott pályázatuk első körben nem járt sikerrel, egy későbbi kormánydöntés alapján mégis támogatást kapnak. Ebből és a hozzátett önerőből az út burkolata, a járda újulhat meg, valamint megoldják a vízelvezetést. Egy nyertes pályázatnak köszönhetően valósíthatják meg a Szabadság utcában a járda legkritikusabb szakaszának, valamint egy vízátereszének javítását. További igen rossz állapotban levő részek helyreállítását is tervezik önerőből.

Kismórágyon szeretnének járdát építeni az egyik utca és a buszmegálló között. Várhatóan még ebben az évben két plusz lámpaoszlopot helyeznek ki a Kossuth utca egyik szakaszán, ahol nem elég a jelenlegi közvilágítás.

Az önkormányzat arról is döntött, hogy új helyiséget biztosítanak a Mórágyi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttesnek, amely „kinőtte” a jelenlegit. A kultúrházban felújítanak egy termet, amelyet már így bocsájtanak a szervezet rendelkezésére. Várhatóan nyáron már költözhetnek.

Az általános iskolának is segítenének, mégpedig a tankerülettel közösen felújítanák az udvarán álló, jelenleg raktárként funkcionáló épületet. A cél, hogy annak állapota ne romoljon tovább, ne kelljen elbontani, és később másra is hasznosítani lehessen.

Glöckner Henrik hozzátette: remélik, ezeken a terveken csak pozitív előjellel, tehát új, a falu számára kedvező pályázati lehetőségek miatt kell majd módosítaniuk, és nem vis major helyzet okán.