Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

Természetességükkel arattak sikert a mórágyi diákok

Budapest-Mórágy | A sulijukat bemutató videóval nyertek kirándulást és televíziós szereplést a Mórágyi Általános Iskola diákjai. Utóbbi olyan jól sikerült, hogy vissza is hívták őket.

Támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Paks II beruházást

Budapest-Paks | Információval, kapcsolatrendszerével kívánja elősegíteni a MKIK Magyar-Orosz Tagozatán belül létrejött Paks szekció azt, hogy a magyar ipar, a helyi vállalkozók minél nagyobb arányban részt vegyenek a Paksi Atomerőmű bővítésében.

Az OAH jóváhagyta az atomerőmű 3. blokkjának üzemidő-hosszabbítását

Budapest-Paks | Az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezte a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának üzemidő-hosszabbítását, így az 1986-ban üzembe helyezett reaktor további 20 éven át vehet részt az áramtermelésben.

Új kapacitások kialakításán dolgoznak az RHK-nál

Budapest-TETT | Folyamatosan biztosítja a szükséges kapacitást a hazánkban keletkezett radioaktív hulladékok elhelyezésére a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. Dr. Kereki Ferenc, a cég ügyvezető-igazgatója a szokásos évértékelő sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy mind Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban, mind Pakson, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában dolgoznak az új kapacitások kialakításán. Mindkét létesítménynél a jövőben új megoldásokat alkalmaznak annak érdekében, hogy hatékonyabb térkihasználással a biztonság megtartása mellett csökkentsék a költségeket.

Már csak két kérdés nyitott Paks II. ügyében

Brüsszel-Budapest-Paks | Az Európai Bizottság (EB) megfelelő jogi és pénzügyi garanciák mellett kész megállapodni a paksi atomerőmű-bővítési beruházás megvalósításáról – értékelte május elején Brüsszelben folytatott tárgyalásait Lázár János miniszter. Lapunknak Aszódi Attila, a paksi kapacitás fenntartásért felelős kormánybiztos azt mondta, a Paks II. projekttörvény 5. paragrafusával kapcsolatban voltak az EB-nek kifogásai. A magyar kormány javaslatot tett a bizottsággal egyeztetve a törvény módosítására, amit a parlament elfogadott, ezt követően zárult le az eljárás.

A Csernobilban történtekből okult a szakma

Budapest-Paks | Teltház előtt tartott előadást Budapesten Cserháti András a Magyar Nukleáris Társaság (MNT) paksi atomerőműben dolgozó elnök-helyettese a csernobili nukleáris balesetről. Harminc éve, április 26-án történt a világ eddigi legnagyobb atomkatasztrófája. Akkor kevés információ látott róla napvilágot, manapság viszont sok a szakmailag megalapozott tényszerű tájékoztatás mellett a szenzációhajhász megközelítésű, manipulált értekezés a témáról.

Műemlékgondozásért Díjat kapott Bátaszék közössége

Bátaszék-Budapest | A Műemléki Világnap alkalmából a Pesti Vigadóban megtartott rendezvényen az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság által alapított Példaadó Műemlékgondozásért Díjat vehetett át dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere. A díjat a város közössége azért érdemelte ki, mert a neogótikus plébánia templom északi oldalánál sikerült feltárni az első magyar ciszterci apátságot, az 1142-ben alapított Cikádor templom maradványait.

OAH: A biztonság elsődlegességét törvény garantálja

Budapest-Paks | A paksi 5-ös és 6-os blokk létesítéséhez, valamint az atomerőmű 3-as blokkjának üzemidő-hosszabbításához kapcsolódó engedélyezés ad elsősorban feladatot 2016-ban az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH), amely január 14-én, csütörtökön tartotta hagyományos év eleji sajtótájékoztatóját.

Bővíti létesítményeit az RHK Kft.

Bátaapáti-Budapest-Paks | A kívánt ütemben haladnak a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.) létesítményfejlesztési és tárolókapacitás-bővítő programjai – hangzott el a cég keddi évértékelő sajtótájékoztatóján. Dr. Kereki Ferenc ügyvezető igazgató elmondta, a társaság szakemberei eddig összesen 4059 hordó kis és közepes aktivitású hulladékot szállítottak le a bátaapáti felszín alatti tárolóba, és jelenleg 8347 elhasznált fűtőelem biztonságos elhelyezéséről gondoskodnak a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában, Pakson. A hazánkban keletkező nagy aktivitású hulladékok végleges elhelyezését célzó nyugat-mecseki kutatási program pedig újabb fontos állomásához érkezett.

Wigner Jenő-díjat kapott Dr. Rónaky József

Budapest-Paks | Wigner Jenő-díjat kapott az Országos Atomenergia Hivatal volt főigazgatója, a paksi képviselő-testület korábbi tagja, a város Pro Urbe díjasa. Dr. Rónaky József a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében vehette át az elismerést a Magyar Tudományos Akadémián.