Bátaapáti

Bátaapáti

Bátaszék

Bátaszék

Cikó

Cikó

Feked

Feked

Mórágy

Mórágy

Mőcsény

Mőcsény

Ófalu

Ófalu

Véménd

Véménd

OAH: 2017-ben biztonságos volt a létesítmények működése

Bátaapáti-Budapest-Paks | A Paksi Atomerőmű 4. blokkja épületének süllyedését – ahogy minden más építményét is – elsősorban a talaj összenyomódása és a talajvíz mozgása okozza. Ez egy ismert jelenség, egyidős az építkezéssel, s mint ilyen jól bejáratott megoldások is vannak a kezelésére – fogalmazott Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes az Országos Atomenergia Hivatal sajtótájékoztatóján.

Jelentős feladatok, jubileumok, felelősségteljes megoldások

Budapest | A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. 2017-ben két létesítményének üzemeltetéséhez kapcsolódóan is kerek évfordulót ünnepelt. A sok éves tapasztalatgyűjtés, a kihívások és sikerek megerősítették a társaság szakmai bázisát, mely továbbra is lendülettel néz a felelősségteljes feladatok elé. Biztonságosan zajlik a radioaktívhulladék-tárolók üzemeltetése, fejlesztése, valamint a cég kutatási programja is folytatódott ebben az évben - áll a cég által a budapesti évértékelőt követően kiadott közleményben.

Megnyitják a második kamrát a radioaktívhulladék-tárolóban

Bátaapáti-Budapest-Paks | Megtelt a Bátaapátiban lévő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) első kamrája, 2018-ban már a második kamrába szállítják a Paksi Atomerőműben keletkezett radioaktív hulladékot - mondta el a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Természetességükkel arattak sikert a mórágyi diákok

Budapest-Mórágy | A sulijukat bemutató videóval nyertek kirándulást és televíziós szereplést a Mórágyi Általános Iskola diákjai. Utóbbi olyan jól sikerült, hogy vissza is hívták őket.

Támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Paks II beruházást

Budapest-Paks | Információval, kapcsolatrendszerével kívánja elősegíteni a MKIK Magyar-Orosz Tagozatán belül létrejött Paks szekció azt, hogy a magyar ipar, a helyi vállalkozók minél nagyobb arányban részt vegyenek a Paksi Atomerőmű bővítésében.

Az OAH jóváhagyta az atomerőmű 3. blokkjának üzemidő-hosszabbítását

Budapest-Paks | Az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezte a Paksi Atomerőmű 3. blokkjának üzemidő-hosszabbítását, így az 1986-ban üzembe helyezett reaktor további 20 éven át vehet részt az áramtermelésben.

Új kapacitások kialakításán dolgoznak az RHK-nál

Budapest-TETT | Folyamatosan biztosítja a szükséges kapacitást a hazánkban keletkezett radioaktív hulladékok elhelyezésére a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. Dr. Kereki Ferenc, a cég ügyvezető-igazgatója a szokásos évértékelő sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy mind Bátaapátiban, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban, mind Pakson, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában dolgoznak az új kapacitások kialakításán. Mindkét létesítménynél a jövőben új megoldásokat alkalmaznak annak érdekében, hogy hatékonyabb térkihasználással a biztonság megtartása mellett csökkentsék a költségeket.

Már csak két kérdés nyitott Paks II. ügyében

Brüsszel-Budapest-Paks | Az Európai Bizottság (EB) megfelelő jogi és pénzügyi garanciák mellett kész megállapodni a paksi atomerőmű-bővítési beruházás megvalósításáról – értékelte május elején Brüsszelben folytatott tárgyalásait Lázár János miniszter. Lapunknak Aszódi Attila, a paksi kapacitás fenntartásért felelős kormánybiztos azt mondta, a Paks II. projekttörvény 5. paragrafusával kapcsolatban voltak az EB-nek kifogásai. A magyar kormány javaslatot tett a bizottsággal egyeztetve a törvény módosítására, amit a parlament elfogadott, ezt követően zárult le az eljárás.

A Csernobilban történtekből okult a szakma

Budapest-Paks | Teltház előtt tartott előadást Budapesten Cserháti András a Magyar Nukleáris Társaság (MNT) paksi atomerőműben dolgozó elnök-helyettese a csernobili nukleáris balesetről. Harminc éve, április 26-án történt a világ eddigi legnagyobb atomkatasztrófája. Akkor kevés információ látott róla napvilágot, manapság viszont sok a szakmailag megalapozott tényszerű tájékoztatás mellett a szenzációhajhász megközelítésű, manipulált értekezés a témáról.

Műemlékgondozásért Díjat kapott Bátaszék közössége

Bátaszék-Budapest | A Műemléki Világnap alkalmából a Pesti Vigadóban megtartott rendezvényen az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság által alapított Példaadó Műemlékgondozásért Díjat vehetett át dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere. A díjat a város közössége azért érdemelte ki, mert a neogótikus plébánia templom északi oldalánál sikerült feltárni az első magyar ciszterci apátságot, az 1142-ben alapított Cikádor templom maradványait.